Nadat u een verwijzing of diagnostiekaanvraag heeft gedaan, zorgt ZorgDomein voor een terugkoppeling naar uw informatiesysteem. Zo blijft het dossier van uw patiënt up-to-date.

Dit artikel bevat informatie over:

Hieruit bestaat de terugkoppeling

Na uw verwijzing of diagnostiekaanvraag schrijft ZorgDomein automatisch berichten terug in uw informatiesysteem:

• een planbericht (of ‘P-regel’) met onder andere de naam van de zorginstelling en het unieke ZD-nummer dat bij de verwijzing hoort
  • de verwijsbrief met medische inhoud

Een ontbrekend of foutief planbericht

Het komt voor dat een planbericht (P-regel) ontbreekt of een verkeerde status toont. Dit ligt doorgaans aan de instellingen van de browser Internet Explorer. ZorgDomein heeft een eenvoudige manier om die instellingen te corrigeren: de optimalisatietool.

Klik hier voor de optimalisatietool.

Een ontbrekende verwijsbrief

De manier van terugkoppelen hangt af van uw informatiesysteem en de koppeling met ZorgDomein. Er zijn drie manieren:

• Via HL7 FHIR oftewel ‘directe terugkoppeling’. Dit is de nieuwste koppeling, waarbij – voor zover bekend – geen problemen optreden.

• Via XML oftewel ‘directe terugkoppeling’. Hierbij komt het voor dat de verwijsbrief ontbreekt. Dit ligt aan de instellingen van de browser Internet Explorer. De fout is op te lossen met behulp van de ZorgDomein optimalisatietool.

Klik hier voor de optimalisatietool.

• Via Edifact oftewel 'indirecte terugkoppeling' en de oudste koppeling. Ontbreekt de verwijsbrief hierbij in de terugkoppeling, controleer dan of in uw ZorgDomein-profiel een geldig Edifactadres en het juiste postbusnummer zijn ingevuld.

Terugkoppeling van diagnostiek via Edifact

Vraagt u diagnostiek aan (bijvoorbeeld beeldvormend of labdiagnostiek), dan schrijft ZorgDomein het aanvraagformulier niet automatisch terug naar uw informatiesysteem. (Dit is niet van toepassing voor de HL7 FHIR koppeling).

Deze terugkoppeling (via Edifact) kunt u wel zelf instellen. Dat gaat als volgt:

1. Open in ZorgDomein rechtsboven het menu en selecteer 'ZorgDomein-account'
  2. Ga naar de regel waar uw functie staat en klap deze open
  3. Ga naar het onderdeel ‘Koppelingen en notificaties’
  4. Beantwoord de vraag ‘Gebruikt u Edifact’ met ‘Ja’ en vul een geldig Edifactadres en postbusnummer in.
  5. Vink aan: 'Terugkoppeling voor diagnostiekaanvragen per Edifact’.

Let op: het gaat hier uitsluitend om de terugkoppeling van uw eigen diagnostiekaanvraag, dus zonder de uitslagen! ZorgDomein geeft het ingevoerde Edifactadres ook niet door aan de zorginstelling.